viernes, 20 de febrero de 2015

LES NORMES DE CASTELLÓ DE 1932

Les normes de Castelló o normes del 32, es un acord que signaven a Castelló de la Plana l´any 1932 a proposta de la societat Castellonenca de Cultura. Aquest certificava l´adopció amb lleus matisos de la reforma ortográfica empresa al Principat per l´Institut d´Estudis Catalans amb Pompeu Fabra al capdavant.


Lluís Revest s'ocuparia de la redacció de les Normes, un procés en el qual també va col·laborar Carles Salvador. Les Normes Ortogràfiques que van resultar d'aquest procés signifiquen «l'acceptació de la normativa fabriana adaptada a la realitat valenciana», com diu Climent: les Normes han esdevingut, d'aquesta manera, el símbol de l'acceptació de la unitat de la llengua al País Valencià, el sud del domini lingüístic català. El 21 de desembre del 1932 va ser la data simbòlica que es va escollir per a la signatura d'aquest gran pacte entre entitats, publicacions i personalitats del món cultural valencià.

Les «Normes de Castelló» són, per damunt de tot, una aposta per la unitat i la normalitat de la nostra llengua al seu territori històric, i és en aquest sentit que les interpretem i les reivindiquem des de Castelló per la llengua.




lunes, 16 de febrero de 2015

LA LLENGUA


En la primera setmana em apress conceptes del llenguatge com l'estructura lingüística (fonètica, fonología,lèxic, regles ortografiques i morfosintactiques, etc) i l´ús lingüístic que és el fet mateix d´usar una llengua en la pràctica per comunicar-nos socialment.

El termet de la sociolingüística és una disciplina que s´encarrega d´estudiar els condicions d´existencia d´una llengua. D´altra banda parlarem del monolingüisme i en contraposicio el bilingüisme. El monolingüísme és l´existencia d´una única llengua i que et dos tipus com son el bilingüisme individual i social, amb este termet el relacionarem amb els lengues minoritaries i minoritzades. El bilingüisme és la situació en què els llengues en contacte son nomes dues, hi ha diferents classes de bilingüisme com son: individual, territorial i social.

Per últim, parlarem de la diglòssia que és un estudi que parteix d´una situacio en què coexisteixen dues varietats duna mateixa llengua. La normalització fa referència a la cohesió d´una llengua en una comunitat lingüística i la normavilització ens dona les bases de com usar-la (normes, lleis).


            
           

     

viernes, 6 de febrero de 2015

la vida pot ser meravellosa

Primer dia amb el bloc i amb aquesta il·lusionant assignatura que fem en la facultat de magisteri.




PER SEMPRE EL VALENCIÀ CF